Kategóriák

Kezdőlap

MILYEN MÉLYLÁDÁT VÁLASSZAK?

Minden autóhifi kiépítésénél szóba esik, hogy milyen mélyládát válasszak. A választás nem egyszerű. A választást megkönnyíti, ha tisztában vagyunk, azzal hogy milyen fajta zenét szeretünk, ugyanis a zene dinamikája határozza meg a mélyláda típusát. Most kielemezzük azokat a mélyládákat, amik most a piacon elérhetőek. Megpróbálunk segítséget nyújtani a láda kiválasztásában. A mélyládáknak három közismert fő típusa van.

ZÁRT LÁDA
Egy légmentesen zárt dobozba van beépítve a hangszóró. Azért légmentes, hogy a hangszóró membránját kordában tartsa. Amikor a membrán megindul valamilyen irányba a bent lévő levegő, korlátozza. Ez a típus nem hangerőre lett tervezve, hanem egy széles frekvenciatartomány elérése a cél. Hangszeres zene (jazz, blues, musical, rockopera, reggae, komoly zene) érvényesül leginkább e típus segítségével.

REFLEX LÁDA
Hasonló kivitelű, mint a zárt láda, azzal a különbséggel, hogy ez méretét tekintve nagyobb, és elhelyezkedik benne egy reflex cső. A reflexcső méretével állítják be a frekvencia tartományt. Ez a tartomány sokkal, nagyobb hangerővel szólal meg, míg a többi elhalványul mellette. Ezt jobban javasljuk hangerőre, ami az elektronikus zene, rap és hip-hop elengedhetetlen kelléke.

BAND-PASS LÁDA
Az előző kettő "fúziója". Ezt úgy kell elképzelni, hogy a zárt láda elé még egy ládát építünk, amiben elhelyezzük a reflexcsöveket. (Lehet többféle kivitele is.) A gyártók ezt tudják feldíszíteni a legjobban, plexifalon átvilágító színes fényekkel stb. Ezt a típust inkább nagyobb térben érvényesül jobban.

A három felsorolt mélyláda passzív ezért erősítő szükséges a láda megszólaltatásához.
A ládákat több féle méretű hangszóróval szerelik ezért a méret is, meghatározza a kimenő teljesítményét.

Léteznek olyan mélyládák, amibe beépítették az erősítőt is, ami egy helytakarékos megoldás. Ezeket közvetlenül rá lehet kötni egy RCA kábel segítségével a fejegységre, adunk neki tápot, és már működik is. Az erősítővel ellátott láda az AKTÍV LÁDA névre hallgat.

Posted in: Tudástár

Komment írása